logotype

Reportaż o Jacku Zejdlerze

We wtorek 19.01.2021 w programie telewizyjnym TVP 2 o godzinie 23:20 będzie wyświetlony reportaż pod tytułem          " W starej koszuli, z odwagą w sercu".

Reportaż dotyczy tragicznie zmarłego naszego Kolegi Jacka Zejdlera - matura 1973.  Jacek był aktorem Teatru Jaracza w Łodzi. Mogliśmy podziwiać jego wspaniałą kreację między innymi w Ślubach Panieńskich Fredry. Po usunięciu Jacka z Teatru w 1979 (za zaangażowanie się w działalność opozycyjną) pracę znalazł dopiero w Teatrze im. Jana Kochanowskiego w Opolu. Szerszej publiczności był znany ze swej tytułowej roli w telewizyjnym serialu " Stawiam na Tolka Banana", emisja pierwszego odcinka odbyła się 1973 roku. Do tragicznej śmierci Jacek doszło 2 stycznia 1980.

Mam nadzieję , że film podejmie próbę wyjaśnienia tajemniczej śmierci Jacka.

- w imieniu Zarządu - Tadeusz Bienias

ROK 2021

Z okazji rozpoczynającego się Nowego Roku

życzymy naszym Absolwentom, Gronu Pedagogicznemu oraz Uczniom III LO

aby możliwie szybko powróciła normalność naszego życia,

żebyśmy mogli znowu cieszyć się spotkaniami w gronie przyjaciół

w ogródkach i pubach.

Życzymy dużo zdrowia, uśmiechu , aby nie omijały nas wspaniałe przygody.

-   Zarząd Stowarzyszenia

Sptkania Zarządu Stowarzyszenia w okresie zagrożenia koronawirusem zostało zawieszone.

Garść wybranych informacji dotyczących prac Zarządu Stowarzyszenia

- Stało się tradycją , że co roku przyznajemy jednorazowe stypendium dla wybranego ucznia naszej Szkoły. Tak stało się i w tym roku szkolnym (2019/2020) Stypendium w wysokości 1500 zł przyznaliśmy wskazanemu przez Panią Dyrektor i Radę Pedagogiczną uczniowi.

- Podobnie nasze Koleżanki i Koledzy z rocznika maturalnego 1969 w trakcie obchodów związanych z uroczystością Złotych Matur (rok 2019) podjęli decyzję o przekazanie w formie stypendium  kwoty 500 zł dla jednego z uczniów szkoły.

- Zgodnie z Uchwałą Zarządu w roku 2017 zleciliśmy wykonanie portretu dyrektora Marka Kaczorowskiego. Portret został powieszony w auli w galerii zasłużonych dla naszej Szkoły pedagogów.

- Ufundowaliśmy (w roku 2019) i dopilnowaliśmy wykonania i powieszenia w auli Szkoły emblematu Stowarzyszenia. Poprzedni emblemat był wykonany z nietrwałego materiału i nie prezentował się wystarczająco godnie jak na naszą Szkołę

- Na przełomie roku 2019 i 2020  zyskaliśmy i przenieśliśmy się do nowego pomieszczenia. Jest ono dosyć ciasne, ale wyłącznie nasze  i nie musimy go dzielić z innymi.

Obchody rocznika 1957 - Kobylniki 2019

Wkrótce zamieścimy zdjęcia z wyjazdów organizowanych przez Koleżanki i Kolegów z rocznika maturalnego 1957:

- Borki 2008,  Borki 2009,  Borki 20010,  Zabrodzin 2011,  Zabrodzin 2012.

Jednym z absolwentów tego rocznika jest Prezes Zarządu Stowarzyszenia.

Rejs 100-lecie III LO w Łodzi

Dla upamiętnienia 100 rocznicy istnienia szkoły odbył się 15.08.2016  rejs morski.

Link poniżej.

Galeria z obchodów 100-lecia III L.O.

Obchody 100-lecia Szkoły odbyły się 15.10.2016

Galerię zawierającą komplet zdjęć z obchodów 100-lecia III Liceum Ogólnokształcącego można znaleźć pod tym adresem. Jest także możliwość pobrania tych zdjęć na własne urządzenie.